По пътя на съкровищата

Знаете ли, че първата електронноизчислителна машина, която може да се препрограмира, е тежала 27 тона? Днес, благодарение на минералът силиций и навлизането на чиповете, компютрите са мощни и ултра тънки.Чували ли сте за мравките бижутери, които копаят дълги тунели под земята, изкарват на повърхността различни минерали?

Сигурно ще се изненадате, че в центъра на София е добивано злато чрез промиване в овчи кожи. А как се добива литий? На всички тези въпроси и на още много други намериха отговорите над 2000 посетители в Националния природонаучен музей.

На 9 и 10 ноември за трети път Българската минно-геоложка камара участва в инициативата По пътя на съкровищата в партньорство със сп. BBC Знание и музеят, който съхранява безценна информация за природата.

В рамките на двата дни посетителите на музея имаха възможност да се запознаят и с минерално-суровинната индустрия чрез участието на компаниите, членове на Българската минно-геоложка камара, „Асарел Медет” АД, „Геотехмин“ ООД, “Геотрейдинг” АД, “Геострой” АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД, “Елаците Мед” АД, , “Каолин” ЕАД и „Ридж Консултантс“ ЕООД.

Напрегнатото бързане да откриеш всички скрити съкровища, искреното удивление от красотата на минералите, гледани под геоложка лупа, възклицанията от виртуалната обиколка в подземен рудник, осъзнаването на дългия път от скалата до златната халка и възможността да си уловиш подарък създадоха настроение и изпълниха двата дни в музея с невероятни емоции.

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.