Димитър Цоцорков е избран за новия председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН

Димитър Цоцорков беше единодушно избран за нов председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, след като „Асарел-Медет“ отново стана част от Националния съвет на организацията. На отчетно-изборното събрание,  проведено на 21 февруари в столицата, той пое поста от Огнян Траянов, собственик и изпълнителен директор на „ТехоЛогика“, който бе начело през последните два мандата.

Димитър Цоцорков, който е председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет”, през миналата година стана първият българин, който беше отличен като SDG пионер от Глобалния договор на ООН в Ню Йорк за принос към целите за устойчиво развитие. При предаването на ръководството, Огнян Траянов символично му подари писалка, с която да подписва сертификатите за членство на още много нови компании, които ще се присъединят към организацията, за да показват, че бизнесът е сила за добро.

„Глобалният договор и целите на ООН за устойчиво развитие са преди всичко силна вяра в бъдещето. Вяра, че то може да стане по-добро, но и път как заедно бихме могли да постигнем това. Ние, членовете на Българската мрежа, заедно с всички, които радеят за устойчивото развитие, ще продължим да работим по тях неотклонно. Въпреки че понякога изглежда трудно, въпреки че изглежда далеч в бъдещето, ние ще продължим да правим нашите малки или по-големи стъпки в правилната посока, за да вдъхновяваме още много представители на бизнеса с тази визия“, каза Димитър Цоцорков. Той посочи, че приема избирането си за председател като израз на доверие, отговорност, признание, но и план за много предстояща работа.

„Българската мрежа е обединение на отговорния бизнес. Ние сме елитен клуб, без да сме елитарен, който показва и гарантира, че бизнесът е сила за добро. Извън производството на иновативни и  качествени продукти, инвестираме в ползи за обществото, което никой не изисква и не може да очаква. Не само с множеството социално-отговорни проекти на всяка една от компаниите, но и в колективните проекти, които създаваме и развиваме, за да стане България едно по-добро място.  С тях постигаме по-значими резултати, които заедно със съвместната работа, ни носят удовлетворение и вдъхновение за нови”, подчерта досегашният председател Огнян Траянов.

През мандат 2023 – 2027 г. членове на Националния съвет остават „Овергаз”, „Софарма” и фондация “BCause”, а „Аурубис България”, „Солвей соди” и “Лидл България” са новите попълнения. На събранието присъстваха Тим Курт – изпълнителен директор на „Аурубис България“, Светослав Иванов – изпълнителен директор на „Овергаз Инк.“, Милена Драгийска – главен изпълнителен директор на „Лидл България“, които лично представиха номинациите на своите компании за Националния съвет. В Контролния съвет през новия мандат ще участват „Инвестор медия груп”, СУ „Св. Климент Охридски“ и „Кауфланд България”.  Всички те имат ръководни, представителни и лидерски функции, а ангажиментите им са свързани не само с взаимодействието на Мрежата с Глобалния договор в Ню Йорк и CSR Europe, но и с утвърждаване на устойчивостта като единствения път на развитие и просперитет на бизнеса и обществото.  

По време на събранието бяха връчени сертификатите за членство на две от трите присъединили се към Българската мрежа от началото на годината компании – “Загорка” и “Куминиано Фрудс”. 

Членството в Българската мрежа на Глобалния договор на ООН не е персонално, а е на компании и организации, като присъединяването към нея, както и към управителните органи, преминава през верификация от Централата на Глобалния договор на ООН.  През последните осем години Българската мрежа се разрасна с нови членове, а проекти като „Гордея се с труда на моите родители”, „Базар на професиите” и „Игри за добрини” бяха припознати от десетки компании.  

Моделът на работа на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН чрез колективни проекти по теми, които са значими за държавата и региона, получи признание от Глобалния договор и вече е част от стратегията за разрастване на организацията в световен мащаб. Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е и национална партньорска организация на най-голямата европейска бизнес мрежа за КСО – CSR Europe.

От настоящата година Глобалният договор на ООН въвежда нова форма за отчитане на напредъка по целите за устойчиво развитие. Тя ще помогне на компаниите да покажат ESG резултатите си и да отчитат своя напредък в  областта на екологичните, социални и управленски практики.

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.