Министърът на труда и социалната политика посети Асарел

Впечатляващо е, че средната заплата при Вас е три пъти по-висока от средната за страната, заяви министър Петков

„Впечатлен съм от социалната политика на „Асарел-Медет“АД и от инвестициите, които Вашата компания прави в безопасни и здравословни условия на труд. Хората тук получават достойни възнаграждения. Впечатляващо е, че средната заплата при Вас е два пъти по-висока от средната за страната в сектор „Добивна промишленост“ и три пъти по-висока от средната за страната. Проектите, които сте реализирали чрез публично-частно партньорство с община Панагюрище са за пример.“ Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който посети „Асарел-Медет“ АД днес – 2 август. По време на обиколката си в дружеството той бе придружаван от областния управител на област Пазарджик Стефан Мирев и кмета на община Панагюрище Никола Белишки.

Министърът бе посрещнат от председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор инж. Делчо Николов, който представи проектите на компанията за дългосрочно устойчиво развитие и инвестициите в модерна техника, нови технологии, опазване на околната среда и безопасност на труда за над 1,2 млрд. лева от 1999 година до сега.

Министър Петков се срещна със студенти, които участват в Стажантската програма на „Асарел-Медет“АД за 2018 година. Той прояви интерес към пилотния проект за дуално обучение, който компанията реализира от 2014 година съвместно с Община Панагюрище и Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище. Министър Бисер Петков сподели, че като университетски преподавател по икономика винаги е държал да има такава тясна връзка между образование и бизнес и се радва, че този модел на стажантска програма в „Асарел-Медет“ е работещ. „Имате шанса да стажувате и да се обучавате при един от най-големите работодатели. Използвайте го“, посъветва младежите министър Бисер Петков.

След срещата с най-младите попълнения в асарелския екип, гостите разгледаха фирмената експозиция за историята на „Асарел-Медет“АД, след което посетиха диспечерната на рудник „Асарел“. Инж. Делчо Николов запозна министър Бисер Петков със системата за автоматизирано управление на рудника, както и с рекултивираните минни терени и развитието на биоземеделие в близост до компанията. Министър Петков разговаря с дежурния минен диспечер Димитър Панайотов за управлението на процесите, както и за условията, при които се работи в компанията, и му пожела да се пенсионира в това предприятие.

В Панагюрище министър Бисер Петков проведе работна среща с кмета на общината Никола Белишки и посети залата трезор на Панагюрското златно съкровище.

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.