ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТЛИЧИ С ПОЧЕТЕН ЗНАК БЪЛГАРСКА МИННО-ГЕОЛОЖКА КАМАРА

 „Минната индустрия е в основата на независимостта на националната енергетика и на икономиката. Тази индустрия е стабилна, благодарение на хората, които я ръководят, внедряват инициативи, нови практики и работят денонощно така, че да бъдем конкурентноспособни. Тя е стратегически отрасъл, от нея зависят всички останали сектори, и никога не трябва да забравяме това“. С тези думи президентът на Република България Румен Радев откри Националното честване на Деня на миньора и 30-годишнината от създаването на Българска минно-геоложка камара. Събитието се проведе в „София Хотел Балкан“.

„За мен е чест да бъда сред хора – представители на една мъжка, трудна и рискована професия. Професия, превърнала се в еталон на сила, на характер и сплотеност“ каза в обръщението си държавният глава.

Президентът връчи на Българската минно-геоложка камара Почетен знак по повод 30-годишнината от нейното създаване и за големия й принос в минното дело. „Приемете го като символен знак на моята дълбока признателност, благодарност и подкрепа за вашата отговорност към България. В мое лице, като приоритетен отрасъл на българската икономика, вие имате съюзник.“ каза той.

По време на тържественото честване председателят на БМГК проф. дтн инж. Николай Вълканов представи обзорен доклад за състоянието на отрасъла през изминалата година, като изтъкна постиженията и успехите на бранша, въпреки трудната икономическа обстановка. „Добивната индустрия в България осигурява 5% от брутния вътрешен продукт и е двигател за доброто социално-икономическо развитие на редица региони. През 2020 г. страната ни запазва своето водещо място в европейската минерално-суровинна индустрия, нареждайки се на челните места по добив на мед и злато“ отчете в доклада си проф. Вълканов.

По време на тържественото събрание, по случай 30-годишния юбилей на БМГК, бяха връчени специални награди за принос към минната индустрия на ресорни държавни институции – Министерство на енергетиката, министерство на околната среда и водите, Министерство на труда и социалната политика, ИА Главна инспекция но труда“, както и партньорски организации, с които БМГК работи активно. Сред тях са национално-представените работодателски организации, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“, Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия, както и националните синдикални организации и миньорските федерации.

Специални персонални награди получиха проф. дтн инж. Цоло Вутов като почетен председател на НТС по МДГМ и почетен член на Управителния съвет на БМГК, и проф. д-р инж. Любен Тотев, заместник-председател на БМГК и ректор на МГУ „Св. Иван Рилски“ в периода 2011 – 2019 г.

Наградени бяха първите учредители на БМГК – фирми и личности, участвали в създаването на браншовата организация през 1991 г.

По време на тържествената церемония бяха отличени и най-добрите дружества в бранша в категориите „Най-добри резултати“, „Иновации“, „Безопасност и здраве“, „Грижа за природата“ и „Корпоративна социална отговорност“

На събитието присъстваха ресорните за бранша държавни институции, научни институти и организации, областни управители и кметове на минни региони, дипломатически представители, фирми, ветерани от бранша и студенти. Спонсори на празника бяха „Минстрой Холдинг“ АД, „Каолин“ ЕАД, „Елаците-Мед“ АД „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД,  „Асарел-Медет“ АД и „Мини Марица-Изток“ ЕАД.

Националното честване на Деня на миньора по традиция се организира от Българска минно-геоложка камара на 18-ти август – денят на Успението на св. Иван Рилски.  Партньори на събитието са Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и на миньорските синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.