Устойчиво развитие и управление при бедствия – фокус на тазгодишното издание на Световния ГИС ден

София, 03 ноември 2022 г. ­– На 16 ноември от 9:00 часа България ще отбележи Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) с онлайн конференция под надслов „С ГИС градим устойчиво бъдеще заедно“. Най-голямото събитие в областта у нас се организира за 23-та година от Есри България в партньорство с Българска минно-геоложка камара и още над 40 организации.

В рамките на форума водещи международни и български експерти ще представят новите разработки, решения и добри практики в геопространствените технологии и тяхното приложение за нуждите на различни отрасли – от геодезия и инженерна инфраструктура, през околна среда, превенция и управление при извънредни ситуации, до интелигентни градове, транспортна безопасност, сигурност и много други.

Основен акцент в програмата на конференцията е прилагането на ГИС за околна среда и управление при бедствия, където Рахим Добария, програмен директор Геопространствена информация на Агенцията за опазване на местообитанията (AKAH) ще сподели международния опит на организацията в използването на ГИС за превенция на извънредни ситуации посредством оценка на рисковете и уязвимостите. Ще бъдат демонстрирани на живо и развитите през изминалата година Единна информационна система за защитените зони от екологична мрежа „НАТУРА 2000“ и Информационна система за управление на риска от наводнения на Министерството на околната среда и водите.

Няколко значими ГИС системи и проекти ще бъдат на фокус в панела за инфраструктура. Сашо Дончев, изпълнителен директор на най-голямата частна газоразпределителна компания у нас – Овергаз, ще представи ползите и значението на внедрената в предприятието корпоративна ГИС система, която тази година беше отличена с най-престижното международно отличие в сектора – Special Achievements in GIS Award 2022. Системата ще бъде демонстрирана на живо, а след нея ще бъдат представени Географската информационна система на ВиК Силистра и проектът Европейски цифров иновационен хъб в строителството.

Друг основен акцент в програмата е прилагането на ГИС за транспортна безопасност, където ще бъдат показани ГИС приложения на Министерството на вътрешните работи за анализ на пътната безопасност, както и Географска информационна система за повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации на Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Участие във форума ще вземат още Институтът „Големи данни в полза на интелигентно общество“ (GATE) с ГИС приложения за градски цифрови близнаци, Националният университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“ към Софийски университет с представяне приложението на ГИС в картирането и оценката на климатичните и природните рискове и други. Ще можете да видите и ГИС проектите, създадени от ученици от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, част от програмата „ГИС в училище“.

„В продължение на повече от 20 години, ние, от Есри България, съвместно с нашите партньори развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден у нас. Събитието, на което всички ние, заедно с експерти от различни сфери, споделяме опит, добри практики и идеи как ефективно да се справяме с предизвикателствата и с все по-богатите възможности на ГИС да градим устойчиво бъдеще заедно“, коментира Евгения Караджова, управител на Есри България.

Участието в събитието е безплатно. За повече информация и регистрация: https://esribulgaria.com

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.